Skördetider

Äpplen från mammas och pappas trädgård har skördats och tillagats till himmelskt äppelmos, paj och kaka. Ljuvliga augusti bjuder på så mycket läckerheter.
Det godaste äppelmoset jag ätit. Perfekt till havregrynsgröten.
 
Recept:
1 kg äpplen
1 dl socker
 
Skala och kärna ur äpplena med en potatisskalare och skalkniv. Kör klyftorna till mos i matberedare. Koka upp på svag värme så att det inte bränner vid. Rör om då och då. Rör ner sockret och låt koka upp igen, tillsätt mängd efter smak.Häll upp i frysburkar i passande storlekar.Förvara burkarna i frys. Där är mosets hållbarhet ca 1 år. Ta fram så mycket som går åt och låt tina i kylskåp. Mosets hållbarhet i kylskåp är begränsat till 1-2 veckor.
Klassisk äppelkaka:
 
200 g smör
4 ägg
5 dl strösocker
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk 
6 äpplen
4 msk socker
4 tsk kanel
1 dl pärlsocker
 
Smält smöret och låt det svalna. Sätt ugnen på 200 grader. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Strö över socker och kanel och ställ åt sidan så länge. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Häll ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd runt försiktigt så att det blandas. Tillsätt smöret och mjölken och vänd runt tills du får en slät smet. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna. Fördela äppelskivorna över hela kakan och strö över pärlsocker. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Skär i rutor när kakan svalnat.
Recept & Godsaker | |
#1 - - GoForFit:

Men åh, hur gott såg inte det där ut då?! :D

Upp